Opowieść o bakłażanie

    791 1024 Moja Hellada

    Panie i Panowie! Kto pamięta moje opowieści o ulubionej przystawce w wykonaniu teściowej? Kto prosił o przepis na słynne roladki z bakłażanów? Wreszcie trafiła się idealna okazja i przepis rozpoczął swoją podróż.

    „W 80 potraw dookoła świata” to wyjątkowy e-book, który zdalnie stworzyło 28  moich kolegów oraz koleżanek po fachu z 15 krajów. Wszyscy jesteśmy uczestnikami projektu „Przewodnicy bez granic”. Dla mnie to jedyna pozytywna rzecz, która przydarzyła mi się w 2020.

    Greckie przepisy rozpoczynają fascynująca, kulinarną podróż po świecie. Oprócz roladek z bakłażanów znajdziecie tam kotleciki z cukinii, kotleciki z fetą, ouzo i pysznym sosem serowym, dakos, duszone małże.

    Bakłażan odgrywa główną rolę w sztandarowych greckich daniach: musaka ( zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków z sosem beszamelowym),  malitzonosalata (sałatka z grillowanych bakłażanów), paputsakia ( faszerowane mięsem bakłażany), briam (warzywny bigos), imam baildi (faszerowane z pomidorami i cebulą. Nie przypadkowo ma tytuł królowej śródziemnomorskiej kuchni. Bakłażan pomimo, że trafił z dalekich Indii w Grecji przyjął się doskonale. Jest uprawiany w wielu regionach i występuje w różnych kształtach i kolorach: białym, zielonym oraz klasyczny ciemnym fiolecie.

    Legendarne roladki z bakłażanów przywieźli ze sobą Greccy uchodźcy z utraconych prawie sto lat temu terenów w Azji Mniejszej. Ich smak, aromat zawsze kojarzą mi się z niedzielnymi obiadami u teściów, przenoszą do historycznych wspomnień. Dla Greków słowo Poli jest święte. Szczególnie, kiedy pisze się je z wielkiej litery. Zawsze dotyczy Konstantynopola, dzisiejszego Istambułu, duchowej stolicy Grecji.  Termin politiki kuzina (dosłownie kuchnia miejska) to nie tylko jedzenie, przepisy, ale tradycja mająca 1500 lat, która powstała w mieście. Po upadku Konstantynopola rozprzestrzeniła się razem z ludami, które opuściły dawną stolicę Bizancjum. Kuchnia  miejska to najlepszej jakości warzywa, ryby, mięsa gotowane w ziołach, orientalnych przyprawach, polewane sosami, zapiekane. To nie są dania jednogarnkowe. Wymagają poświęcenia czasu. Dlatego ich konsumpcja miała ceremonialny charakter. Przepisy przekazywała matka córce, sąsiadka sąsiadce. Zawsze kryły wiele tajemniczych sekretów. Politiki kuzina dzisiaj cieszy się ogromną popularnością wśród Greków, wzbudza nostalgię, pieści najbardziej wymagające podniebienia.

    Każdy przepis w kulinarnym e-booku Przewodników bez granic, podobnie jak roladki z bakłażana, porywa w podróż, której tak nam brakuje w czasach pandemii. Proponowania dania są wielokrotnie przetestowane przez autorów, produkty dostępne w Polsce, dodatkowe wskazówki, porady ułatwią gotowanie. E-book, czyli elektroniczna książka, dzięki swojej formie może być ściągnięta na komputer, tablet czy telefon komórkowy. Ile razy sterczymy na garnkiem i studiujemy przepis na bieżąco? Nie pozostaje nic innego jak rzucić palcem na globus, mapę i wybrać cel kulinarnej podróży.

    E-book „W 80 potraw dookoła świata” możecie nabyć na stornie https://przewodnicybezgranic.pl/e-book-kulinarny-80-potraw/ w promocyjnej cenie 35 PLN. Oprócz niezapomnianych wrażeń wesprzecie nas przewodników, którzy z niecierpliwością czekamy n powrót do normalności i spotkania z Wami na żywo. Kto chce zobaczyć jak szło nam gotowanie to niech kliknie tutaj

    Skomentuj

    %d bloggers like this: